Je wil een pagina op je website verwijderen omdat deze niet meer relevant is. Geen probleem: met 1 druk op de deleteknop is de pagina verdwenen. Maar wanneer je dat op die manier doet, ontstaat er een dode link en is de kans groot dat je bezoeker de weg kwijtraakt op je website. Hoe moet het dan wél?

Voorkom dat bezoekers op een niet-werkende pagina terechtkomen door ze door te verwijzen naar een andere pagina. Dat doe je met een 301 redirect. In deze blog vertellen we je wat een 301 redirect is en hoe je een 301 redirect instelt op jouw WordPress website.

Inhoud:

  • Wat is een 301 redirect?
  • Wanneer stel je een 301 redirect in?
  • Waarom is het belangrijk om een 301 redirect in te stellen?
  • Hoe stel je in 5 stappen een 301 redirect in?

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is een permanente doorverwijzing van een pagina-URL naar een andere URL.

Door een 301 redirect goed toe te passen, voorkom je dat bezoekers op een niet-werkende pagina uitkomen. Wanneer ze daar wel terechtkomen, krijgen ze namelijk een 404-melding te zien. Op dat moment krijgt je bezoeker niet te zien waar ze voor komen en zijn ze verdwaald. Met als gevolg dat je bezoeker je website sneller verlaat.

Als je jouw website up-to-date en geoptimaliseerd wil houden, krijg je vrijwel altijd te maken met dergelijke omleidingen. Bijvoorbeeld omdat je je website met nieuwe content wil vullen, waardoor de oude pagina overbodig is.

Daarom is het instellen van redirects een handeling die je regelmatig moet doen, maar in welke situaties stel je nou een 301 in?

301 redirect

Wanneer stel je een 301 redirect in?

Er zijn een aantal situaties waarin je een 301 redirect moet instellen: bij het verwijderen van een pagina, het vernieuwen van content op je website, de verhuizing naar een nieuwe website en bij een 404-pagina.

Pagina verwijderen

Stel: je stopt met het verkopen van een bepaald product. Dan wil je natuurlijk de productpagina van je website verwijderen. Het is echter niet zo dat, wanneer je de pagina verwijdert uit WordPress, deze ook verwijderd wordt uit Google. Het liefst wil je natuurlijk dat de pagina ook van Google verdwijnt. Hiervoor is een extra handeling nodig. Namelijk het verwijderen van de website URL met de Google webmaster tool. Hoe werkt dat?

  1. Ga naar Google Search Console;
  2. Klik onder het kopje Index op Verwijderingen;
  3. Hier kan je een verzoek indienen om content uit Google-zoekresultaten te verwijderen.

Wanneer je de pagina verwijderd hebt, ontstaat er een 404-pagina. Stel daarvoor altijd een 301 redirect in. Zorg ervoor dat je zoekverkeer dat op de oude pagina landt doorstuurt naar een andere relevante pagina. Anders zullen je websitebezoekers alsnog snel vertrekken.

404 pagina

Content vernieuwen

Wanneer je content op een pagina vernieuwt, wil je uiteraard dat de oorspronkelijke pagina zijn waarde behoudt op Google. Kies er in dit geval voor om een nieuwe pagina te maken met vernieuwde content. Stel op de oude pagina een 301 redirect in, zodat je wordt doorgestuurd naar de nieuwe pagina.

Migratieplan naar nieuwe website

Bij een verhuizing naar een nieuwe website moeten de 301 redirects voor alle relevante pagina’s ingesteld worden vóórdat de nieuwe site actief wordt. Zo behoud je de waarde van de Google-zoekresultaten van je pagina’s.

Het is essentieel dat de oude URL’s van je website worden doorverwezen naar de nieuwe URL’s, anders kun je niet live gaan zonder dat je de autoriteit van je website opnieuw moet opbouwen. De oude website verwijder je nadat alle 301 redirects juist zijn ingesteld. Wil je zeker weten dat het goed gaat? Wij helpen je graag!

Migratieplan

404-pagina

Het kan wel eens voorkomen dat een link breekt. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het (per ongeluk) privé zetten van een pagina. Ook dan stel je vanaf de oude URL een 301 redirect in naar een nieuwe pagina, maar hoe kom je er eigenlijk achter dat je 404-pagina’s hebt op je website?

 

404 pagina

Hoe kom je erachter dat je foutieve (404) pagina’s hebt?

Er zijn een aantal tools waarmee je kunt zien welke pagina’s errors hebben, zoals Semrush. Hierin staan welke errors grote invloed hebben op de performance van je website. Wekelijks monitoren wij voor onze klanten hoe hun websites presteren. Zien we errors of waarschuwingen? Dan lossen wij ze gelijk op in samenwerking met onze techniekafdeling.

Waarom is het belangrijk om een 301 redirect in te stellen?

Je wil natuurlijk voorkomen dat je bezoekers niet de pagina te zien krijgen die ze verwachtten. Wanneer een bezoeker op een niet-bestaande pagina uitkomt, krijgt deze een 404-melding te zien. Bezoekers zullen de site dan hoogstwaarschijnlijk verlaten.

Bovendien wil je dat de verzamelde autoriteit van de oude URL naar de nieuwe URL vloeit. Het is namelijk goed mogelijk dat de oude pagina al is geïndexeerd door Google. Als je de pagina verplaatst zonder een 301 redirect toe te passen, gaat deze waarde (je zoekpositie) verloren. Met een permanente omleiding zorg je ervoor dat de SEO-waarde van de pagina op de nieuwe URL wordt behouden. Omdat je 301 redirects gebruikt om bezoekers rechtstreeks naar de juiste URL te sturen, zal Google je website beter evalueren en begrijpen.

Persoon aan het typen

Hoe stel je in 5 stappen een 301 redirect in?

Inmiddels weet je in welke situaties er 301 redirects worden ingesteld en waarom het belangrijk is, maar hoe doe je dat nu eigenlijk, een 301 instellen op je WordPress website? Wij leggen het je graag uit in 5 simpele stappen.

Stap 1

Download een plugin waarmee je 301 redirects kunt instellen. Wij gebruiken bij onze klanten standaard de plugin Simple 301 Redirects.

Stap 2

Kopieer de URL van de pagina met 404-melding.

Stap 3

Plak alleen het gedeelte achter de slash.

Bijvoorbeeld: als de URL www.foursites.nl/diensten/ is. Vul dan alleen /diensten/

Stap 4

Kopieer de volledige bestemmings-URL.Bestemmings-URL

Stap 5

Sla de wijzigingen op.

Stap 6

Test of de 301 redirect werkt door naar de URL van de foutieve (404) pagina te gaan.

Als er geen 404-pagina verschijnt en de juiste nieuwe verwijzingspagina getoond wordt, dan is het probleem opgelost!

Tip

Gebruik altijd een https in de URL. Google ziet dit als een veilige link, waardoor deze eerder geïndexeerd wordt dan een http.

Meer weten?

Heb je nog vragen over hoe je een 301 redirect moet instellen? Met ruim 9 jaar ervaring op het gebied van online marketing, strategie, creatie en ontwikkeling kunnen we jou zeker helpen. Neem eens contact op of kom bij ons langs om van gedachten te wisselen!

#sharing is caring