Heb jij je contentkalender voor 2022 al gevuld? Nee? Gelukkig. Wacht daar nog maar even mee, want zonder een goede contentstrategie is de kans groot dat elk uur dat je aan het creëren van content besteedt, verspilde tijd is.

Contentmarketing begint bij een goede strategie

Een goede contentstrategie is de basis voor het werken met contentmarketing. Met contentmarketing focus je je niet op het direct promoten van je product of dienst, maar speel je in op de behoeften en interesses van jouw (potentiële) klant.  Door je (potentiële) klant te helpen met nuttige content, leren ze jou namelijk kennen als sympathiek, behulpzaam én als de oplossing voor hun probleem.

Door contentmarketing op de juiste manier in te zetten verhoog je het aantal conversies, creëer je een loyaal klantenbestand en behaal je meer resultaat uit verkeer naar je website. Steeds meer bedrijven zien gelukkig in dat je veel meer resultaat behaalt met je marketinginspanningen wanneer je tijd en moeite steekt in het maken en plaatsen van content die waardevol is voor je klant.

Maar: wat is nuttige content? En voor wie maak je het eigenlijk? Dat bepaal je allemaal in je contentstrategie. In de contentstrategie leg je vast wat je wil bereiken met je online content, wie jouw doelgroep is, aan welke content jouw doelgroep behoefte heeft en op welke kanalen je je content verspreidt. Daarnaast beschrijf je in detail welke onderwerpen je behandelt in jouw content.

Wat je bereikt met het vaststellen van je contentstrategie is een werkwijze waarmee je consistent waardevolle informatie online plaatst die daadwerkelijk bijdraagt aan jouw bedrijfsdoelstellingen. Zo voorkom je dat je te veel tijd (en geld) besteedt aan het bedenken en maken van content die geen resultaten oplevert.

Een contentstrategie in 5 stappen

Het is gelukkig niet nodig om je contentstrategie uitgebreid uit te werken in een document van 50 pagina’s. Juist door zo kort mogelijk jouw doelen, doelgroep en onderwerpen te bepalen, krijg je een actiedocument die je meteen in de praktijk kunt toepassen. Met onze contentstrategie template helpen we je om in de volgende 5 stappen een krachtige contentstrategie te maken.

Download de gratis contentstrategie template

1: Bepaal je doelen

Het belangrijkste principe van contentmarketing is dat je met je online content waardevolle informatie overbrengt aan je doelgroep. Jouw potentiële klant wil geïnformeerd, vermaakt of geïnspireerd worden. Door in die behoeften te voldoen, kun jij je commerciële doelen behalen. Het is dan ook belangrijk om van tevoren te bepalen wat jij wil bereiken met je online content, zodat je doelgericht content kunt maken en plaatsen.

Veel voorkomende doelen van content zijn:

  • Meer websitebezoeken
  • Meer leads
  • Meer verkopen
  • Meer nieuwe klanten
  • Hogere klantretentie
  • Meer naamsbekendheid
  • Versterken van je identiteit

 Beschrijf deze doelen zo specifiek mogelijk en maak elk doel meetbaar. Zet bijvoorbeeld in op 10% meer websitebezoeken vanaf social media in de komende 3 maanden. Zo kun je goed bijhouden of je je doelen behaalt met de content die je plaatst.

 2: Bepaal wat jouw doelgroep wil zien

Content levert je alleen iets op als je doelgroep waarde hecht aan de informatie die jij online aanbiedt. Jouw content moet dus aansluiten op de onderwerpen waarin jouw doelgroep geïnteresseerd is en de problemen die jouw doelgroep ervaart. Daarnaast moet de content beschikbaar zijn op de plekken waar jouw doelgroep ernaar zoekt.

Vraag jezelf dus in ieder geval af:

  • In welk(e) onderwerp(en) is jouw doelgroep geïnteresseerd?
  • Welke problemen ervaart jouw doelgroep, waarvoor jouw product of dienst de oplossing is?
  • Op welke kanalen is jouw doelgroep op zoek naar informatie?

Tip 1: Breng de customer journey in kaart

Om op elk contactmoment jouw klant de juiste content te bieden, is het van belang om de customer journey in kaart te brengen. Dat doe je bijvoorbeeld met behulp van het See-Think-Do-Care-model.

Tip 2: Buyer persona creëren

De meeste professionele content marketeers werken met buyer persona’s: fictieve profielen van de ideale klant. Marketeers baseren deze persona’s grotendeels op data vanuit bijvoorbeeld Google Analytics. Een buyer persona helpt je om je content doelgericht te maken.

Wil je samen met ons buyer persona’s opstellen voor jouw bedrijf of de customer journey van jouw klanten in kaart brengen? Neem gerust contact met ons op.

3: Bepaal jouw boodschap

Door een goede mix te maken van onderwerpen en contenttypen zorg je ervoor dat je doelgroep geïnteresseerd blijft, maar wel weet wat ze van je kunnen verwachten.

Omschrijf een aantal hoofdthema’s – of contentpijlers – waar je content over gaat plaatsen. Elk thema is een logisch onderdeel van jouw verhaal. Bedenk daarbij goed wat de toegevoegde waarde van de pijler is voor jouw doelgroep. De meest voorkomende doelen van contentpijlers zijn: informeren, overtuigen, inspireren, amuseren, betrokkenheid stimuleren, identiteit versterken.

Kijk ook goed naar de toegevoegde waarde voor jezelf. Houd daarbij de doelen die je aan het begin van het werkboek gedefinieerd hebt in gedachten. Het ideale aantal pijlers ligt tussen de 2 en de 6. Door contentpijlers te definiëren voorkom je dat je irrelevante content plaatst.

4: Bepaal je kanalen

Niet iedereen heeft dezelfde doelgroep en dat is maar goed ook. Ook de verschillende social media kanalen hebben allemaal hun eigen doelgroep. Bekijk dus goed op welke kanalen jouw doelgroep te vinden is en focus je op deze kanalen. Zo is het veel effectiever om gerichte en geoptimaliseerde content te maken voor 2 of 3 kanalen waar je doelgroep veel te vinden is, dan voor elk (en dat zijn er veel) kanaal te schrijven.

Op welke kanalen ga je welke content plaatsen?

Als je je kanalen zorgvuldig gekozen hebt is het tijd om te bedenken in welke vorm je je content gaat maken. De vorm hangt natuurlijk af van de gekozen kanalen, maar ook hier kun je je content toespitsen op wat jouw doelgroep graag zou willen zien. Bijvoorbeeld aantrekkelijke foto’s op Pinterest en Instagram, een blog of whitepaper op je website en het delen van je nieuwste video’s via e-mail.

Populaire kanalen zijn: Website, e-mail, Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter, TikTok, Pinterest, YouTube, Snapchat, specifieke fora, Clubhouse, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Google Ads, Marketplaces zoals Bol.com, Amazon en Marktplaats

Veel gebruikte contenttypen zijn: blog, factsheet, whitepaper, e-book, video, audio, foto, illustratie, animatie, infographic

5: Bepaal wat je nog nodig hebt om zorgeloos te kunnen publiceren

Ten slotte: welke zaken moet je nog op orde krijgen voordat je met het maken en plaatsen van content aan de slag kunt? Schrijf ze op een To Do-lijstje, zodat je ze een voor een kunt afvinken.

Bijvoorbeeld:

  • Wekelijks X uur vrijmaken in de planning voor het maken en plaatsen van content
  • Maandelijks X budget vrijmaken voor gesponsorde berichten en advertenties
  • Google Analytics instellen om resultaten te meten
  • Een social media tool aanschaffen om automatisch content te publiceren
  • Contentkalender opstellen

Vandaag nog aan de slag met je contentstrategie? Download de template

Door de 5 stappen te doorlopen maak je eenvoudig een start met jouw contentstrategie. Zo heb je de basis staan en kun je vanuit daar verder werken om jouw doelen te behalen. Download onze contentstrategie template waarmee je stap-voor-stap je eigen contentstrategie opstelt.

Wil je je contentstrategie uitbreiden of liever helemaal uitbesteden? Wij helpen je graag op weg of nemen het werk voor je uit handen. Neem vrijblijvend contact met ons op om eens te sparren over wat wij voor jou en jouw contentstrategie kunnen betekenen.

 

#sharing is caring