Ik zal mij eerst eens voorstellen. Ik ben Lisa, 17 jaar en ik kom uit Zevenaar. In augustus 2018 ben ik begonnen aan de opleiding Applicatieontwikkeling op het Graafschap College in Doetinchem. Ik ben één van de vier meisjes uit drie klassen die deze keuze heeft gemaakt, dat is niet echt heel veel. Al had ik dit wel verwacht van tevoren.

In m’n uppie

Waarom ik deze keuze heb gemaakt is eigenlijk best simpel. Ik heb het altijd al interessant gevonden hoe dingen precies werken. Waarom werkt het eigenlijk als ik op een app op mijn telefoon klik? Dan kom je al snel bij een ICT-opleiding uit. Maar dan is de vraag: welke? Computers uit elkaar halen leek mij niets, de creatieve kant (webdesign) was ook niet echt iets voor mij en zo kom je uiteindelijk bij applicatieontwikkeling uit.

“Ik had nog nooit gecodeerd of me er heel erg in verdiept, maar ik dacht:
‘Dit gaan we gewoon doen!”

Daar zit je dan op je eerste dag tussen alle mannen samen met één ander meisje. We moesten een keuze maken tussen front-end en back-end. Ik koos voor front-end, eigenlijk vooral omdat ik verwachtte dat alle meisjes dit gingen doen en ik niet helemaal in mijn uppie tussen de mannen wilde zitten. Nu ben ik het ook wel gewend. Al blijft het jammer dat er zo weinig meisjes voor deze opleiding kiezen.

Schunnige opmerkingen

Hier bij Foursites zit ik dus ook als enige vrouw op de techniekafdeling. Eng? Nee hoor, ik vind het prima! Al worden de opmerkingen met de weken dat je hier zit wel wat erger. De eerste weken konden de jongens zich aardig bedwingen, maar nu ik merk dat iedereen een stuk losser is geworden, wil er nog wel eens een schunnige opmerking rondvliegen. Hier kan ik overigens vaak wel om lachen.

Voor mij is het dus niet zo spannend, maar misschien denken de mannen daar wel heel anders over… Ik vind het vooral heel gezellig in het ‘techniek-hok’. Ik moet wel zeggen dat het er vaak koud is. Maargoed daarin sta ik vaak alleen. Dat is dan wel weer een nadeel aan met mannen zitten.

Ik heb ik de afgelopen maanden veel complimenten gehad. Ze vinden het stoer dat ik deze opleiding heb gekozen en zeggen dat ik er ook nog goed in ben! 😀

Wat doe ik hier eigenlijk?

Toen ik binnen kwam werd me gevraagd wat ik graag zou willen doen. Ik heb ervoor gekozen een portfoliowebsite te maken, waarbij ik zowel design als codeer. Een leuk projectje waar ik de eerste paar weken rustig aan kan werken. Zo heb ik o.a. voor het eerst kennis gemaakt met Sketch, een applicatie waar je een webdesign mee kan maken.

Na het design ben ik begonnen met coderen. Mede door de tips van mijn stagebegeleider Daan, heb ik op een leuke manier kennis kunnen maken met de werkwijze van Foursites, zodat ik later ook mee zou kunnen helpen aan echte projecten.

Je eigen werk online

Tijdens dit project heb ik ook nog een cursus CSS & SASS gedaan. Hier heb ik echt super veel aan gehad. Uiteindelijk was ik blij dat mijn eerste projectje af was, al ben ik er niet echt trots op hoe hij eruitziet. Wel veel van geleerd, zoals de BEM-structuur, SCSS en Flexbox.

Dit ging eigenlijk best goed allemaal. Zo goed zelfs dat ik direct mee mocht helpen aan echte projecten. Eerst waren dit alleen nog tickets – kleine problemen aan een website die verholpen moeten worden. Bijvoorbeeld te weinig of te veel ruimte in een bepaald vlak.

Maar op een gegeven moment mocht ik ook gaan helpen aan de front-end van een nieuw project, super leuk! Samen met Daan werk ik nu nog steeds aan dit project. We zijn samen gestart en nu ben ik veelal zelf aan het werk. Dan krijg ik wat dingen aangewezen en ga ik er mee aan de slag. Ik vind het echt tof dat ik hieraan mee mag helpen, dat je je eigen werk gewoon online ziet staan!

Mééér vrouwen

Ik hoop echt dat in de toekomst meer vrouwen naar de techniekafdeling komen. Ik heb het idee dat sommige meisjes het niet durven omdat ‘techniek voor mannen is’. Dat vind ik dus helemaal niet! Je moet doen wat je leuk vindt en naar mijn mening heb je juist voordeel als vrouw in deze sector.

Waarom? Je bent als vrouw heel erg in de minderheid, dus als je als vrouw een sollicitatie verstuurt heb je een grotere kans dat je langs mag komen dan wanneer je een man bent. Mannen en vrouwen zien allebei graag meer vrouwen in de technische sector. Het klinkt misschien lullig, maar zo is het nu eenmaal.

Ik ben in ieder geval voor meer vrouwen in de techniek wereld! En onthoud: zo spannend is het niet tussen al die mannen hoor. Zeker hier niet. Foursites is een leuk team met gezellige collega’s die veel met elkaar ondernemen. Bovendien krijg je als stagiair alle vrijheid om dingen te leren. Wil je voor jezelf iets doen of wil je graag een cursus volgen? Het mag allemaal!

#sharing is caring