Dit jaar hebben we het conferentieseizoen afgetrapt met een bezoek aan Vue.js Amsterdam. Samen met collega Freek stapte ik op donderdag 20 februari vroeg de auto in om de kick-off mee te maken.

Waar gaat Vue.js Amsterdam eigenlijk over?

Omdat door de jaren heen websites een stuk uitgebreider en dynamischer zijn geworden, bestaan er tegenwoordig JavaScript frameworks als Vue.js. De kracht van een framework als Vue.js is dat het erg goed is in het dynamisch tonen van website content.

Naast het maken van complete Single Page applicaties zetten we Vue.js ook in voor kleine onderdelen in reguliere websites. Het gaat dan vooral om stukken waarbij de gebruikersinteractie direct invloed heeft op welke data er getoond wordt. Denk hierbij aan zoeken en filteren binnen een tabel met data.

Een paar van de voordelen van Vue.js zijn de makkelijke integratie in je projecten, het redelijk eenvoudige leerproces en het compacte formaat.

Vue.js Amsterdam (gehouden op 20 & 21 februari in het theater van Amsterdam) stond volledig in het teken van de ontwikkelingen op het gebied van dit JavaScript framework. Ruim 1200 enthousiastelingen uit meer dan 50 landen kwamen bij elkaar om naar inspirerende talks van gerenommeerde Vue Core Members te luisteren.

Hieronder een greep uit de talks die ons het meest zijn bijgebleven:

What you’ll love in Vue 3 – by Alex Kyriakidis

Met de vooruitzichten van Vue 3 op komst draaide de conferentie voor een groot deel om de nieuwe ontwikkelingen. Spreker Alex Kyriakidis (docent en developer) besprak in zijn talk de nieuwe features die we kunnen verwachten in de nieuwe versie. Enkele highlights:

  • De Composition API zit in Vue 3.
  • Meerdere v-models mogelijk per element voor uitgebreidere data verbindingen.
  • Vue Portals implementatie voor het overal kunnen renderen van elementen.
  • TypeScript support.
  • Vue 2 applicaties gaan niet stuk bij het updaten naar versie 3.
  • Enorme performance verbeteringen.

Introduction into the Composition API – by Gregg Pollack

In iedere talk kwam het wel naar voren… de ‘Composition API’. Maar wat is dat nou eigenlijk? En waarom zit het in Vue 3? Gregg Pollack, founder van Vue Mastery, vertelde ons dat de producten die we met Vue maken steeds groter en complexer worden, wat resulteert in componenten die moeilijker te bewerken en te onderhouden zijn. De Composition API zorgt voor logischere code herbruikbaarheid en verbeterde component organisatie.

Making eCommerce sexy again with Vue Storefront and Composition API – by Filip Rakowski

Vue Storefront is een Open Source eCommerce front-end platform dat aansluit op grote back-end platformen als bijvoorbeeld Magento of Shopware 6. Filip Rakowski, co-founder van Vue Storefront ging in zijn talk dieper in op de voordelen van het bouwen van een PWA met Vue Storefront en besprak de nieuwe ontwikkelingen in Vue 3 in combinatie met Vue Storefront.

Authentication from Scratch – by Adam Jahr

Live coding op een podium voor 1200 developers die letterlijk ieder typefoutje opmerken? Ambitieus! Maar toch durfden een aantal sprekers het aan, waaronder ook Adam Jahr, co-founder van Vue Mastery. Hij maakte met behulp van Vue live een inlogsysteem from scratch.

Team First – by Tim Benniks

Niet iedere talk ging per definitie over Vue, neem bijvoorbeeld de talk van Tim Benniks. Hij is als manager van een front-end team veel bezig met het optimaliseren van de efficiëntie van zijn team. In zijn verhaal legde hij uit hoe je samenwerking het best kunt benaderen vanuit het perspectief van zowel de manager als die van de developer, met als belangrijkste kernwaarden vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Meer weten over Vue.js?

Veel gezien, veel geleerd en met een rugzak vol kennis terug naar kantoor. Wil jij meer weten over de mogelijkheden van Vue.js of wil je graag dat wij voor jou aan de slag gaan? Neem gerust contact met ons op, wij vertellen je er graag meer over.

#sharing is caring