Het zijn rare tijden. Een leeg kantoor, iedereen werkt thuis. Aan de projectmanager de taak om alles in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat de projecten blijven draaien. Ook thuis. Juist thuis. En dus vloog ik van Zoom-meeting naar Zoom-meeting om een echte crisis te bezweren.

De slaap uit mijn ogen wrijvend en met een kopje koffie in mijn hand laat ik mijn ogen over de agenda op mijn MacBook gaan. “Welke dag is het eigenlijk vandaag?” Ik moet even goed nadenken.

Ons virtuele kantoor

Ik zit thuis aan de eettafel. Ik klik een willekeurig nummer aan in mijn Spotify playlist en scrol eens rustig door mijn mailbox heen. Waar ik dit moment normaal gebruik om eens rustig wakker te worden en het nieuws te kijken, is het de laatste weken een gewoonte geworden om direct achter mijn computer te kruipen. De scheidingslijn tussen werk en privé is minimaal geworden.

Goedemorgen boss!
Hallo goedemorgen!

Ik ben gewend om een van de eersten op kantoor te zijn. Dat is nu niet veel anders. Natuurlijk is Mike er al wel. Weliswaar in ons virtuele kantoor, maar sommige dingen veranderen nooit. Langzaam druppelen ook mijn collega’s ‘binnen’.

Goedemorgen allemaal!
Morning
Goedemorgen

Menig gifje wordt het chatkanaal ingeslingerd. Het is goed om te zien dat wij als bedrijf niet locatieafhankelijk zijn. We gebruiken nog steeds onze communicatiemiddelen Slack, Zoom en de Atlassian tools en er is gevoelsmatig weinig veranderd. Ons #Foursites kanaal op Slack voelt een beetje als kantoor.

Mijn thuiswerkplek dezer dagen.

Even snel een Zoom?

Eens kijken wat er vandaag op de planning staat. Een call met een extern projectteam over een lopende campagne en een korte statusmeeting met het team over SUNWAY-intranet.

*Pling
Over dit ticket…

Lead Developer Harm in mijn Slack. Dat gaat meestal over onduidelijke support tickets die ik inschiet. Whoops?!

Even snel een Zoom?
Doen we!

En daar zitten we dan. Beide thuis en toch de mogelijkheid om even face 2 face wat zaken te overleggen. Het gaat gelukkig over iets anders. Harm praat me bij over wat hij heeft gemaakt, welke functionaliteiten erin zitten en hoe het werkt. “Ik maak wat screenshots en ga het aan de klant voorleggen”, zeg ik tegen Harm. Ik hoor wat geluid op de achtergrond en zie Harm’s dochter Nine in beeld. “Wil je even zwaaien?”. Ik zwaai enthousiast terug naar Nine en ik zie een enorme lach op haar gezicht komen. Dat zijn toch ook de leuke dingen van thuis werken.

Nu even telefonisch

Na mijn 2e kopje koffie maak ik me op voor een belafspraak met een klant. Het design voor de nieuwe website is klaar en we gaan dit bespreken. Hadden we dit een aantal weken geleden gedaan, dan zaten we tegenover elkaar met een kop koffie en hadden we hier samen doorheen geklikt. Nu even telefonisch.

“Ik vind het erg mooi geworden, maar ik heb nog geen tijd gehad om dit met mijn compagnon te bespreken. We hebben even andere dingen aan ons hoofd, snap je? Ons werkveld heeft een behoorlijke klap gehad.”

Ik kan me goed voorstellen dat een nieuwe website nu even geen prioriteit is voor een klant. We parkeren het even totdat het allemaal wat rustiger is. Een mailtje naar Techniek zorgt dat de planning snel wordt aangepast. Geregeld.

De wondere wereld die back-end heet

Elke dinsdag om 10.00 uur loop ik bij techniek langs om kort de status van het SUNWAY-intranet te bespreken. Dit soort zaken zijn zo vanzelfsprekend dat je er eigenlijk niet bij stil staat. Gelukkig hebben we hier een Zoom-meeting voor ingeschoten.

Snap van de Zoom-meeting met Harm, Freek en Nick.

Daar zitten we dan. Allemaal de webcam aan, wel zo gezellig. We nemen het project door, bespreken de status, de knelpunten en de vervolgstappen. 10 minuutjes, meer is het niet. Nick wil nog even sparren met Harm over de code die hij heeft geschreven. Ik ben wel nieuwsgierig geworden en besluit ‘stiekem’ te blijven plakken. Ik kom hier als projectmanager eigenlijk nooit mee in aanraking.

Is dit wat jullie de hele dagen doen? Ik snap wel dat er een bepaalde logica in zit en dat kan ik nog wel volgen, maar het had net zo goed in Chinees geschreven kunnen zijn. Ik word meegenomen in de wondere wereld die back-end heet. Niet mijn wereld. “Ik volg er niets meer van jongens, sorry”. Freek is het met me eens: “Ik ga ook weer verder!”. We laten Nick en Harm achter in hun code.

Zwaai even voor de foto

Goedemorgen!
Voor iedereen die het leuk vindt om elkaar vanmiddag tijdens de lunch weer even te zien, we starten een Zoom-meeting.

Op kantoor lunchen we elke dag samen. Dat is nu natuurlijk even anders. Iedereen reageert enthousiast op dit voorstel. Zitten we dan, met 14 man. Even babbelen over luchtige dingen, ondertussen een broodje eten.

Zwaai even voor de foto!

Even zwaaien naar het vogeltje.

Dan gaat de telefoon. Een klant.

Hallo! Hoe gaat het er mee?
Hoi, ja goed hoor. Ik belde met een vraag maar ik weet eigenlijk het antwoord al. Hoe gaat het daar?

Een kleine 20 minuten later hang ik op. Het is soms fijn om even met een klant te bellen waar je een goede klik mee hebt. Zeker in deze tijd is het goed om ook wat extra aandacht aan elkaar te geven.

Extra aandacht, daar gaat het om. Het is enorm fijn om te zien hoe iedereen zijn/haar best doet om elkaar door deze tijd van afzondering te slepen. Wat dat betreft voelt Foursites als familie. Mijn familie.

#sharing is caring