Een website die erg langzaam laadt is enorm frusterend voor een bezoeker! Dit zul je zelf ook herkennen toch? Als ook nog eens de laptop als een opstijgend vliegtuig begint te stomen, wordt de website vaak definitief verlaten. Geen fijne gebruikerservaring en jij verliest potentiële klanten. Developers zorgen voor technisch geoptimaliseerde websites. Dit is hoe we dat doen bij Foursites. 

website performance door development

Waarom is de performance van een website belangrijk?

Allereerst de gebruiksvriendelijkheid. Een goed presterende website zorgt voor een fijne ervaring bij de gebruiker. Zo moet de website soepel en gemakkelijk navigeren en moet je ervoor zorgen dat je bezoekers op je pagina willen blijven. Dit geldt natuurlijk voor de desktopversie, maar nog meer op de mobiele versie. Steeds meer mensen gebruiken het internet op hun mobiel. Het is zelfs zo dat Google je website alleen nog maar beoordeelt op de prestaties op de mobiele versie.

website performance op mobiel

Ook voor de conversie van je website is het belangrijk dat je website goed presteert. Hoe beter de ervaring op de website is des te groter de kans dat de bezoeker doet wat jij wil. Ook SEO-technisch is het belangrijk dat je website een goede performance heeft, zo indexeert Google je website onder andere op basis van snelheid.

Waar moet je opletten voor een goede website performance?

Een website bestaat uit veel verschillende elementen die allemaal met elkaar samen moeten werken. Zo houden onze designers bijvoorbeeld rekening met het aantal afbeeldingen per pagina. Op deze manier zijn er niet te veel animaties en dat zorgt voor een goede balans tussen content en interactie. De developers zorgen ervoor dat ze moderne code schrijven, overtollige code verwijderen en onnodig lange code wordt vermeden.

website performance met HTML

Zeven belangrijke punten

1. Paginagewicht – Paginagewicht verwijst naar de totale grootte van een webpagina, bestaande uit alle bronnen. Als dit te groot is duurt het laden van de pagina erg lang. Dit kan er al voor zorgen dat een groot deel van je bezoekers afhaken voordat de pagina geladen is. Developers voorkomen dit probleem door hun code zo compact mogelijk op te leveren en al het onnodige weg te laten.

2. Afbeeldingen – Te grote afbeeldingen die niet gecomprimeerd zijn kunnen ervoor zorgen dat het erg lang duurt voordat ze laden, ook voor mobiele gebruikers met een databundel is dit eerder een last dan een lust. Dit wordt voorkomen door de afbeeldingen bij te snijden, door een image compressor te halen en eventueel gebruik te maken van technieken als WebP images die speciaal voor web zijn ontwikkeld.

3. Caching – Door middel van caching toe te passen op je website sla je bestanden lokaal op die je al eens eerder opgehaald hebt, dit zorgt ervoor dat je niet continu dezelfde bestanden hoeft te downloaden als je door een website navigeert.

4. CDN’s – Door gebruik te maken van een content distribution network (CDN) kun je ervoor zorgen dat de content sneller aan de gebruiker geleverd wordt. CDN’s leveren de content sneller, omdat we globaal datacenters hebben die controleren waar de gebruiker vandaan komt om op deze manier altijd het dichtstbijzijnde datacenter te vinden die de data kan aanleveren.

5. Verwijderen van onnodige WordPress plugins – Bij Foursites maken we het liefst zo min mogelijk gebruik van externe plugins die we gebruiken binnen ons CMS systeem WordPress. Iedere plugin die je te veel hebt kan ervoor zorgen dat je website weer extra laadtijd nodig heeft of minder goed scoort op de pagina indexering.

6. Optimaliseer je server responstijd – Er zijn verschillende testplatformen om te kijken hoe optimaal je servers presteren. Zo kunnen de database queries sloom reageren, kunnen ze niet genoeg geheugen hebben of kan de routing langzaam zijn. Platformen als Lighthouse of GTMetrix kunnen hier meer inzicht bij geven.

7. Compact houden van code – Door code zo compact en klein mogelijk te houden zorg je ervoor dat de uiteindelijke bestandsgrootte van je website kleiner wordt en dat zorgt voor een snellere laadtijd. Zo kun je denken aan het minifyen van je CSS, het schrijven van vanilla JavaScript in plaats van jQuery of het strippen van je front-end boilerplate na het ontwikkelen.

Naast deze 7 punten zijn er nog heel veel andere facetten waarop je winst kunt behalen op je performance, zoals het synchroon inladen van Javascript, het schrijven van Symantische HTML en ga zo maar door.

Bij Foursites vinden wij het belangrijk dat de eindgebruiker een prettige ervaring heeft, website performance is hierin een groot onderdeel

Hoe controleer je een website op performance?

Er zijn meerdere mogelijkheden om de performance van je website te controleren. Zo kun je ervoor kiezen om een audit te laten doen door een professioneel bedrijf, ze controleren je website op alle facetten qua performance en adviseren je hoe het beter kan.

Ook zijn er platformen als Lighthouse, GTMetrix, PageSpeed Insights en Pingdom. Door je website door deze tools te halen krijg je precies te zien wat voor performance score je haalt, wat goed gaat en wat beter kan. Je krijgt direct tips in welke verbeteringen er mogelijk zijn.

website performance controleren

Bonus tip:

De bovengenoemde punten zijn puur technische elementen die vaak ook om development skills vragen. Wat vaak vergeten wordt is de vraag op welke manier de gebruiker de website ervaart. Met een gebruikersonderzoek kun je de grootste struikelblokken op jouw website achterhalen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een heatmap en screenrecordings via Hotjar of door het uitvoeren van een user test. Met alleen al een groep van 5 personen uit jouw doelgroep kun je 80% van de problemen achterhalen.

 

#sharing is caring