Mijn naam is Marco de Rover en dit is mijn verhaal. In mei 2019 ben ik bij Foursites gestart als front-end developer. Door scheefgroei in het team ben ik inmiddels – samen met collega Jorre Spijker – hard op weg full stack developer te worden. Mijn nieuw vervaardigde back-end skills kon ik deze maand toepassen voor een mooie campagne website voor NetApp.

Hover effecten en animaties

Als je visueel ingesteld bent en code erg leuk vindt dan is front-end developer het mooiste vak dat er is. Je krijgt net wat meer en eerder de voldoening van wat je aan het maken bent, omdat het direct op het scherm zichtbaar is. Het is altijd weer spannend om te zien wat hover effecten of gehele animaties (klein en groot) kunnen doen om de website een stuk gaver te maken.

Twee vliegen in één klap

Hoe gaaf het ook is om alles zo mooi en responsive (optimaliseren voor verschillende apparaten) mogelijk te maken, het is voor de klant en gebruiker ook belangrijk dat je website gebruiksvriendelijk is, goed presteert en eenvoudig te beheren is.

We hebben het hier over die andere discipline: back-end. Nadat één van onze back-end developers recent aankondigde ons te gaan verlaten, kwam lead developer Harm Putman met het idee een paar van onze front-end developers te in te zetten als full-stack. Zo slaan we twee vliegen in één klap: de aanwezige basis back-end skills bij ons als front-enders kan worden benut en de huidige back-enders kunnen worden ontlast.

Mijn nieuw geleerde back-end skills

Mijn eerste full-stack project is een campagne van NetApp (Explore) over Data Management. Deze one-pager vertelt de gebruiker kort iets over het belang van een data management oplossing en verwijst hem of haar snel door naar een externe online tool van NetApp, waarmee je zelf kunt onderzoeken welke oplossing het beste bij je past. Relatief eenvoudig, uitermate geschikt om de nieuw geleerde back-end skills toe te passen.

Het beheersbaar maken van de website bracht nog wel enige uitdaging met zich mee. Je wilt dit natuurlijk zo gebruiksvriendelijk mogelijk afleveren en je wilt daardoor de indeling nog wel eens een keer extra aanpassen. Maar ook dat zal bij een volgend project al een stuk sneller en efficiënter gaan.

Nóg snellere opleveringen

Het grote voordeel van deze move is natuurlijk dat we breder ingezet kunnen worden en zo het werk van onze huidige back-end developers wat kunnen verlichten. Voor klanten betekent dit dat we eerder voor ze aan de slag kunnen en nóg snellere opleveringen kunnen garanderen.

Ik blijf front-end development erg leuk vinden, maar ik ontwikkel me graag verder en kijk ernaar uit om als full-stack developer coole en gebruiksvriendelijke websites af te leveren. Voor zowel de beheerders (onze klanten) als de bezoekers (de klanten van onze klanten) van de website.

Wil je dat ik of een van mijn collega developers voor jou aan de slag gaan? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden graag met je.

#sharing is caring