Als je ons een beetje volgt weet je dat we bovenop de laatste ontwikkelingen rondom WordPress zitten en daar graag over schrijven. Een van de grootste veranderingen binnen dit open source platform in het afgelopen jaar is de komst van de nieuwe editor: Gutenberg. In deze blog laat back-end developer Wiljon zien hoe Gutenberg onze WordPress websites nóg gebruiksvriendelijker maakt voor onze klanten.

Het is geen geheim dat we onze websites het liefst met WordPress ontwikkelen.

In de afgelopen jaren hebben wij minstens 200 WordPress-websites gebouwd voor onze klanten. Zeer stabiele websites waarbij we de vormgeving en code zelf ontwikkelen en functionaliteiten zoveel mogelijk vanaf scratch en op maat bouwen.

De ‘oude’ editor van WordPress.

Ben je net als wij een betrokken member van de WordPress community, dan weet je dat er continu kleine aanpassingen en verbeteringen worden doorgevoerd in WordPress. Maar wat door de jaren heen eigenlijk nooit echt is veranderd, is de manier om de content op je website te beheren. De gangbare WordPress editor is eenvoudig en doet je denken aan een versimpelde versie van Microsoft Word.

Er zijn wel ontwikkelaars die nieuwe editors hebben gebouwd, bijvoorbeeld waarbij je door middel van blokken zelf de content in elkaar kunt zetten. Deze plugins zijn erg populair en worden op veel websites gebruikt. Een nadeel is dat dit erg zware plug-ins zijn, die voor flink wat performance verlies kunnen zorgen. Daarnaast zijn deze plug-ins erg vatbaar voor hackers, doordat ze veel gebruikt worden en niet aan de meest strikte beveiligingsvoorschriften voldoen.

Het antwoord van WordPress hierop: Gutenberg.

Makkelijk je eigen content opbouwen

Met de komst van Gutenberg is het beheer van je eigen website nog intuïtiever geworden. Het onder de knie krijgen van Gutenberg is dan ook geen kwestie meer van uren, maar van minuten.

Enkele voorbeelden van blokken die (standaard) beschikbaar zijn:

Gutenberg Editor Tool
De Gutenberg-editor.

Je huidige website met Gutenberg

Niet iedere website kan zomaar van Gutenberg worden voorzien. Dit heeft te maken met welke versie van WordPress er gewerkt wordt, voor welk thema is gekozen en welke plug-ins er worden gebruikt.

Vrijwel al onze websites kunnen, doordat wij weinig gebruik maken van third-party plug-ins, snel voorzien worden van de Gutenberg editor. Vanzelfsprekend bouwen wij onze nieuwe websites met deze nieuwe editor en bouwen we waar nodig maatwerk Gutenberg blokken, zodat je niet gebonden bent aan de standaard blokken die in Gutenberg zitten.

Nieuwe technieken? Bijleren!

Net als een groot deel van de WordPress-community was het voor ons even schrikken toen we zagen dat Gutenberg op een totaal andere manier gebouwd is dan we van WordPress gewend zijn. Maar, omdat de releasedatum van Gutenberg meerder malen is uitgesteld, was er voor ons meer dan genoeg tijd om te testen met Gutenberg en de bevindingen intern te evalueren.

Door onze jarenlange ervaring met WordPress hebben we in de loop der jaren veel nieuwe technieken geïntegreerd in onze werkwijze. Met de komst van Gutenberg is daar een nieuwe techniek bijgekomen: ReactJS. De Gutenberg editor is namelijk gebouwd op ReactJS en voor het toevoegen van maatwerk blokken was het nodig deze techniek snel onder te knie te krijgen.

Inmiddels kunnen we zeggen dat we hierin geslaagd zijn en we ReactJS hebben kunnen opnemen in onze eigen frameworks en workflows. Hierdoor kunnen we relatief eenvoudig geavanceerde maatwerk Gutenberg blokken toevoegen aan onze websites. Blokken waarmee onze klanten hun websites nog intuïtiever kunnen beheren.

Uitproberen of meer informatie?

Wil je de nieuwe editor zelf eens proberen? WordPress heeft een pagina online gezet waar je zelf de Gutenberg-editor kan uitproberen:
https://nl.wordpress.org/gutenberg/

Daarnaast hebben we hieronder enkele handige links voor je met meer informatie over Gutenberg:

https://github.com/VanOns/laraberg (implementatie van Gutenberg in Laravel)

https://www.wpbeginner.com/beginners-guide/how-to-use-the-new-wordpress-block-editor/ (Gutenberg handleiding – Engels)

Heb je zin om een keer te babbelen over Gutenberg, WordPress of misschien wel Laravel of Magento? Neem contact met ons op via onderstaande button.

Contact opnemen

#sharing is caring