Het is 2022 en the future is here. Er zijn tegenwoordig zoveel manieren om je bedrijf online te presenteren, dat we door de bomen het bos niet meer zien. Wat is de toekomst? Wat kan echt niet meer? En het allerbelangrijkste: wat is de juiste keuze voor mijn bedrijf?

Hier vind je een snel overzicht van de populairste  webtechnieken in 2022.

Web apps

De gouwe ouwe website is here to stay. Waar sommige mensen in 2010 het begin van het einde voorspelden voor de website door de opkomst van smartphones en apps – anno 2022 lijkt het erop dat er alleen maar meer websites bijkomen. Iedereen wil online.

De manier waarop websites ontwikkeld worden is wel gemoderniseerd. Waar in het verleden websites nog opgebouwd werden met html, css en php, worden in 2022 websites geschreven met moderne front-end en back-end frameworks, zoals React of Vue en zoals Laravel of Django. Met behulp van deze frameworks zijn websites ook veel interactiever geworden, waardoor de user experience nu centraal staat bij het ontwikkelen van elke nieuwe website.

Anno 2022 lijkt het erop dat er alleen maar meer websites bijkomen – iedereen wil online

Browsers zijn ook gemoderniseerd waardoor developers nu gebruik kunnen maken van functionaliteit die voorheen alleen weggelegd was voor smartphones. Wist je bijvoorbeeld dat je via de browser ook push notifications kunt sturen en geolocation data kunt ophalen? Perfect voor een interactief klantcontact!

Wil je ook een website laten ontwikkelen met de modernste technieken en frameworks? Neem dan contact met ons op!

Native apps

Native apps zijn echt populair geworden door de opkomst van de iPhone en iets later door andere smartphones en Android. Een computer in je broekzak, wie had dat ooit voor mogelijk gehouden. App development is een van de industrieën die de afgelopen 10 jaar explosieve groei heeft doorgemaakt. Met de lancering van steeds meer smartphones en smart gadgets verwachten we dat deze trend zal doorzetten. 

Maar het ontwikkelen van native apps is niet makkelijk. Een groot bedrijf zorgt ervoor dat ze vindbaar zijn in zowel de App Store als Google Play en dat betekent het ontwikkelen en bijhouden van 2 verschillende apps, omdat de programmeertalen tussen iOS en Android verschillen. Dan hebben we het nog niet eens over Harmony OS, een nieuwe OS ontwikkeld door Huawei voor de Chinese markt.

Als je ervoor kiest om native development door te zetten, dan heb je wel een native app die veruit de beste performance heeft en waarmee je klanten goed aan je kunt binden door middel van push notifications en andere native device functionaliteiten inclusief camera, geo sensors en biometrische login. Voor een groot bedrijf dat veel online interactie heeft met hun klanten (denk aan banken, verzekeraars, reisorganisaties en hotels) is een native app anno 2022 eigenlijk een must-have.

Door de app te publishen in de App Store en Google Play kan iedereen de app makkelijk en snel downloaden op hun eigen device.

PWA’s

Progressive Web Apps bieden developers en bedrijven tegenwoordig een manier om dichter bij de end user te zitten en mee te snoepen van de voordelen van native apps. Gebruikers hebben steeds hogere verwachtingen van de websites die ze bezoeken en het is aan jou om de verwachtingen van je klant waar te maken en te overtreffen.

In de simpelste vorm zijn Progressive Web Apps, websites die je ook op je device (telefoon, tablet of laptop) kunt installeren en op deze manier snel toegang hebt tot je favoriete website of content. Hoewel dit een enorm voordeel biedt voor users, zitten er nog veel meer voordelen aan het bouwen van een Progressive Web App.

Zo kun je de app ook offline gebruiken

Zo werken PWA’s ook met service workers die de content voor je opslaan met behulp van een service worker, zodat je de app ook offline kunt gebruiken. Handig bijvoorbeeld voor zakenreizigers die op lange vluchten zonder wifi toch sales data moeten kunnen bekijken. Ze kunnen de PWA op hun iPad downloaden en met behulp van de service worker hebben ze toegang tot veel van de content offline.

Door middel van splash screens en icons kan een PWA ook echt ‘native’ aanvoelen, wat een flink pluspunt is voor de gebruikers hiervan. Het enige wat mist is native device functionaliteit, zoals gebruik van de camera en device sensors, maar gelukkig is dit niet voor alle apps een vereiste. Ook kunnen PWA’s niet gepublished worden in de App Store, iets wat je gebruikers misschien wel verwachten.

Ons favoriete voorbeeld van een PWA is www.twitter.com. Als je de website bezoekt op een compatible device krijg je een prompt om de website te installeren. Als je dit traject doorloopt staat de Twitter PWA op je device geïnstalleerd en ze hebben de app zo gebouwd dat hij nauwelijks van een echte native app te onderscheiden is.

Bekijk hier de PWA die we voor SUNWAY® maakten

Hybrid apps

Als laatste op onze lijst hebben we hybrid apps. Hybrid apps liggen tussen PWA’s en native apps in qua functionaliteit. Deze apps worden veelal gebouwd met standaard webtechnieken, zoals javascript en html, maar gebruiken een webview en een API (een bridge) om met de native device features zoals je camera, biometrics en geo sensors te communiceren. Je kunt een hybrid app gewoon als een website deployen, maar hij kan ook in de app stores komen te staan als een native app. The best of both worlds!

Het grootste voordeel van dit soort apps is dat je developmentteam maar 1 codebase hoeft te schrijven en onderhouden voor je website, je iOS app en Android app. Dat betekent een flinke besparing op je developmentkosten. Mits de app native UX design principes in het achterhoofd heeft gehouden, is een hybrid app bijna niet van een echte native app te onderscheiden.

De code wordt geschreven alsof je voor een website ontwikkelt, maar door modernere front-end frameworks te gebruiken kan de website erg interactief worden. Met een tool zoals Apache Cordova of Capacitor kun je vervolgens deze code compilen naar Android en iOS code, waardoor de apps ook in de Play Store en App Store gepublished kunnen worden. Er zit dus een grote mate van consistentie in de look & feel van je website en app.

Het nadeel van deze manier van development, is dat je team echt goede kennis nodig heeft van deze (vrij nieuwe) techniek. Het debuggen van problemen is iets lastiger, omdat je alles via een webview ontwikkelt in plaats van native code schrijft. Ook levert de app in aan performance vergeleken met een native app, maar voor veel gebruikers zal deze performance loss weinig merkbaar zijn. Zit je eraan te denken om een native app te laten ontwikkelen, maar wil je eigenlijk ook een nieuwe website om ervoor te zorgen dat er consistentie is in hoe klanten jou bedrijf ervaren? Dan is een hybrid app misschien de perfecte oplossing!

Wil je ook een hybrid app laten ontwikkelen om je klantcontact te optimaliseren? Neem dan contact met ons op!

#sharing is caring