Nieuwsoverzicht

Adaptive en responsive webdesign

Een responsive website is tegenwoordig niet meer weg te denken. Nieuwe websites worden tegenwoordig altijd responsive ontwikkeld. Eén website die geschikt wordt gemaakt voor alle denkbare schermen, maar er kleven ook risico’s aan responsive webdesign.

Responsive websites kunnen soms onnodig traag zijn. Vooral op wat oudere mobiele telefoons kan het soms lang duren. Niet alleen de snelheid van je website en je verbinding zijn van belang. Op usability gebied dient er ook goed nagedacht te worden. Contactgegevens zijn soms moeilijk vindbaar. Grote foto sliders die op een desktop sfeer geven aan een website, zijn op mobiel eigenlijk niet nodig. Dit is waar een goede strategie genaamd “Progressive Enhancement” in combinatie met Adaptive webdesign uitkomst biedt.

Adaptive webdesign

Een adaptive webdesign is een ander ontwerp op een mobile device. Tijdens de ontwerp fase maken we bij Foursites steeds vaker gebruik van een adaptive lay-out. We denken na over performance, usablity en conversie op een mobiele telefoon. Het kan dan zijn dat elementen weg gelaten worden of elementen worden toegevoegd.

Maar wat is dan progressive enhancement?

Laten we uitgaan van een desktop site met veel functionaliteit. Een groot menu, meerdere carrousels, fotoalbums, Facebook/Twitter share scripts, geavanceerde formulier systemen, ingewikkelde tabellen en ga zo maar door.

Bij een standaard responsive website zullen we de website schaalbaar maken, maar niet nadenken over performance, usablity etc. Het nadenken over dit soort zaken noemen we progressive enhancement. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat je op een mobile device ook met je vinger door een carrousel heen kunt en bijvoorbeeld dat het telefoonnummer klikbaar is.

responsive-design

Performance

Onderzoek uit 2009 leert ons dat 47% van websitebezoekers verwacht dat een site binnen 2 seconden geladen is. En maar liefst 40% van websitebezoekers haken af als de site nog niet is ingeladen binnen 3 seconden!

Een detail is dat deze cijfers gebaseerd zijn op desktopgebruik. Hoe zouden gebruikers reageren op trage laadtijden op een mobiel? Op apparaten die relatief over minder rekenkracht en internetsnelheid kunnen beschikken? Bij Foursites zijn we continu bezig met de performance van websites. We testen de website snelheid met diverse performance tools en zijn continu bezig om de performance te verbeteren.